5 porcji warzyw i owoców każdego dnia

dezynfekowanie pomieszczęń

Od lat w Polsce realizowany jest program propagujący jedzenie warzyw i owoców. Zgodnie z nim każdy Polak powinien spożywać codziennie przynajmniej 5 porcji warzyw lub owoców. Specjaliści do spraw żywienia zalecają, by te jedzone były w postaci surowej – świetnie sprawdza się wyciskarka wolnoobrotowa, by sporządzać rozmaite soki albo suszarka do owoców. Warzywa mogą być ewentualnie gotowane na parze.

Program żywieniowy zakładający jedzenie 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia skierowany jest szczególnie do dzieci, ale oczywiście korzystać mogą z niego także dorośli, szczególnie seniorzy. W akcję promujący nowe, zdrowsze nawyki żywieniowe włączyły się największe koncerny spożywcze.

 

Efekty akcji promującej jedzenie warzyw i owoców

Okazuje się, że akcja promująca 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia odnosi ogromny sukces. Sami eksperci do spraw żywienia zauważyli zmianę nawyków żywieniowych wśród Polaków na te lepsze, zdrowsze. Dzisiaj doceniamy wartości potraw bezmięsnych, w naszych domach goszczą wyciskarki soków, a codzienne menu nie jest już tak ciężkostrawne i tłuste. Co ciekawe, odnotowuje się też coraz mniej przypadków nadwagi i otyłości wśród najmłodszych, chociaż nadal jest to w naszym kraju spory problem.

 

5 porcji warzyw i owoców w szkołach

Warto przytoczyć kolejne korzyści, jakie wiążą się z realizacją programu „5 porcji warzyw i owoców”. Pierwsza tego typu akcja promująca zdrowe jedzenia miała miejsce w 2008 roku i od początku jej powstania biorą w niej udział również polskie szkoły. Dzięki temu uczniowie każdego dnia otrzymują porcję warzyw bądź owoców. Nie tylko wpływa się więc na zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci, ale niweluje także problem braku jedzenia w czasie pobytu w szkole w ogóle. Nadal mnóstwo dzieci nie otrzymuje drugiego śniadania do szkoły.

 

Prognozy na przyszłość

Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych jest znacznie łatwiejsze niż zmiana tych złych na pozytywne. Właśnie dlatego edukację rozpoczęto już w szkołach. Specjaliści do spraw zdrowego żywienia potwierdzają, że tendencja w zakresie wybierania produktów spożywczych zmienia się na lepsze od lat, a prognozy na przyszłość mogą być tylko zadowalające. Już dzisiaj w Polsce żyje ponad 2 miliony osób, które nie jedzą mięsa, a znaczna większość zmniejsza porcje mięsa na talerzach każdego dnia. To świetna informacja, biorąc pod uwagę spory problem z otyłością naszego społeczeństwa, problemów z miażdżycą czy nadmiernym poziomem cholesterolu – jedzenie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorować na tego rodzaju przypadłości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *